PELBAGAI JENIS BISKUT
Resipi Biskut Golden Cornflakes
Biskut Golden Cornflakes |
Bahan :
250 gm mentega
180 gm gula kastor
1 biji telur B
3 sudu besar golden syrup/madu
300 gm tepung red rose
100 gm tepung jagung
80 gm cornflakes, diramas
50 gm badam cincang, dibakar
1 sudu teh serbuk penaik
100 kpg cawan kertas
ceri merah untuk hiasan
Cara Membuat:
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.Masuk telur dan golden syrup.
2. Ayakkan bahan kering spt tpg red rose, tpg jagung dn serbuk penaik.Masuk cornflake dan badam.
3. Gaulkan dengan adunan mentega hingga jadi doh.
4. Masukkan sedikit adunan dalam cawan kertas.Hiaskan dengan ceri.
5. Bakar hingga masak selama lebih kurang 25 minit.
Biskut Koko Berkacang
Bahan-bahan :200 gm mentega
50 gm shortening (lemak putih)
180 gm gula kastor
380 gm tepung red rose
20 gm serbuk koko
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh emulco coklat
Untuk hiasan :
200 gm coklat masakan, dicairkan
300 gm kacang tanah, tumbuk halus
Cara membuatnya :
1. Putar mentega, shortening dan gula hingga kembang.
2. Masukkan emulco coklat dan kuning telur.Putar sebati.
3. Ayak tepung dan koko.Gaulkan ke dalam adunan mentega hingga jadi doh.
4. Canai adunan dan susun dalam dulang pembakar.
5. Bakar selama 25 minit hingga masak.
6. Setelah biskut sejuk, tuangkan coklat cair dan taburkan dengan kacang tanah.
Biskut Semperit Klasik
Bahan-bahan :
250 mentega atau majerin
200 gm tepung gandum
150 gm tepung kastad
30 gm tepung ubikayu
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen ros
150 gm gula aising
Cara Membuatnya :
1. Putar mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur dan esen ros.
3. Ayak tepung gandum,tpg kastad dan tepung ubikayu.
4. Gaulkan dalam adunan mentega.
5. Masukkan dalam acuan semperit dan picitkan atas dulang pembakar.
6. Bakar hingga masak.
( http://www.ciktom.com/resepi/resepi-kek/ )
250 mentega atau majerin
200 gm tepung gandum
150 gm tepung kastad
30 gm tepung ubikayu
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen ros
150 gm gula aising
Cara Membuatnya :
1. Putar mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur dan esen ros.
3. Ayak tepung gandum,tpg kastad dan tepung ubikayu.
4. Gaulkan dalam adunan mentega.
5. Masukkan dalam acuan semperit dan picitkan atas dulang pembakar.
6. Bakar hingga masak.
PELBAGAI JENIS RESEPI KEK
( http://www.ciktom.com/resepi/resepi-kek/ )
Resepi Kek Coklat
1 cawan serbuk coklat
1 cawan gula
1 cawan minyak masak (boleh ganti dengan buttercup)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 tin susu cair
1 1/2 sudu kecil soda bikabonat
1 1/2 sudu kecil serbuk penaik
2 biji telur
1 cawan gula
1 cawan minyak masak (boleh ganti dengan buttercup)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 tin susu cair
1 1/2 sudu kecil soda bikabonat
1 1/2 sudu kecil serbuk penaik
2 biji telur
Hiasan Kek
1 bar coklat masakan
Coklat rice/atau apa-apa hiasan yang menarik untuk kek
Coklat rice/atau apa-apa hiasan yang menarik untuk kek
Cara-cara masakan;
1) Sebelum kita bancuh bahan-bahan, didihkan air didalam alat kukusan.
2) Sementara tunggu air mendidih, kita mulai adunan dengan ambil 2 biji telur dan dipukul sehingga kembang.
2) Coklat, gandum, gula, serbuk penaik dan soda bikarbonat digaul sekali.
3) Susu cair dan minyak masak dicampur ke dalam telur yang telah dipukul sehingga kembang.
4) Campur adunan di dalam langkah 2 ke dalam langkah 3.
5) Kacau sehingga sebati.
7) Sediakan loyang kek yang sudah disapu dengan majerin dan masukkan adunan kek yang sudah sebati.
8 ) Kukus sehingga masak kira-kira 45 minit. (tempoh masa kek siap masak bergantung kepada saiz loyang kek dan saiz api yang digunakan tapi sebaiknya pantau pada masa 30 minit)
*untuk cek masak ke tak kek ini boleh cek dengan cucuk kek menggunakan lidi. kalau takde apa yang melekat pada lidi bermakna kek tue dah masak.
9) Selepas masak, cairkan bar coklat dan sapu di atas dan sekeliling kek.
10) Letakkan hiasan dan masukkan ke dalam peti sejuk untuk keraskan coklat hiasan.
2) Sementara tunggu air mendidih, kita mulai adunan dengan ambil 2 biji telur dan dipukul sehingga kembang.
2) Coklat, gandum, gula, serbuk penaik dan soda bikarbonat digaul sekali.
3) Susu cair dan minyak masak dicampur ke dalam telur yang telah dipukul sehingga kembang.
4) Campur adunan di dalam langkah 2 ke dalam langkah 3.
5) Kacau sehingga sebati.
7) Sediakan loyang kek yang sudah disapu dengan majerin dan masukkan adunan kek yang sudah sebati.
8 ) Kukus sehingga masak kira-kira 45 minit. (tempoh masa kek siap masak bergantung kepada saiz loyang kek dan saiz api yang digunakan tapi sebaiknya pantau pada masa 30 minit)
*untuk cek masak ke tak kek ini boleh cek dengan cucuk kek menggunakan lidi. kalau takde apa yang melekat pada lidi bermakna kek tue dah masak.
9) Selepas masak, cairkan bar coklat dan sapu di atas dan sekeliling kek.
10) Letakkan hiasan dan masukkan ke dalam peti sejuk untuk keraskan coklat hiasan.
No comments:
Post a Comment